LEK og medvirkning i Bjørnehula- viktigste ingrediensen gjennom dagen
Forskere er ikke lengere i tvil. De bekrefter det vi har trodd innerst inne og visst hele tiden:
Barn trenger å leke for å bli hele mennesker, beholde livslysten, eksperimentere, utforske, samhandle og lære. Uten den blir læring mekanisk- og kan til og med være skadelig om den presses på barnet før de er klare for den.
Når verden endrer seg så fort er evnen til kreativ tenkning den eneste kunnskapen vi er sikre på at de vil trenge.
Kreativ tenkning er lekens drivkraft. Å gi barna rike lekemuligheter er derfor den beste omsorgen vi kan gi; for øyeblikkets del og for fremtiden. Vi vil ha fokus på spennende samlinger som gir inspirasjon videre inn til leken.
TURDAG – hver onsdag
Nærmiljøet til barna er en viktig faktor i deres oppvekst. Det skal være trygt å ferdes i nærmiljøet og det kjennes straks mye tryggere hvis man er kjent i området rundt der man bor og med byen sin. Det er gøy å kunne litt om historien og merkestedene ved Notodden og kulturarven. Ikke minst er det viktig nå siste året å bli kjent med skoleområdet.
Kattuglene - forskergruppa
Vi har et rom med forskerutstyr, som vi kan ta i bruk når vi måtte ønske det. Da er vi «kattugler», hvor vi har fokus på vitenskap, forskning og data. Hver gang har vi ulikt materialet og utstyr vi skal forske på. Egne forskerfrakker har vi selvfølgelig på.
Bjørnehuletreff
Mange ganger i året møtes bjørnehulebarn fra våre barnehager på Notodden til felles lek og opplevelse. Vi møtes andre steder enn i våre egne barnehager, da det er en fin øvelse i å være på nye plasser, og møte det som er ukjent, men alltid med trygge voksne. Den andre grunnen er at barna kan bli kjent på tvers av barnehagene og det er veldig fint, da flere kommer til å gå i samme klasse når de starter på skole. På denne måten kan dette være med på å gjøre starten på skolegangen lettere og tryggere.
Oppstartstur
I august har vi første fellestur, der målet er å bli litt kjent, leke og kose oss sammen. Vi har hatt ulike turer gjennom årene og det har vært veldig morsomt.
Fotballtreninger og fotballcup
I september hvert år deltar vi på fotballcup med de fleste av byens barnehager på Idea. I forkant av dette har Kattekleiv-barnehagene felles fotballtreninger og vi møter opp med drakter og godt mot på turneringen. Foresatte kommer og heier om de kan. Barna får saft, boller og diplom utdelt der vi er.
Svømming
Vi har svømming gjennom hele året, hvor hovedfokuset er vanntilvenning. Vi har egen instruktør for dette. Vi har søkt og fått midler til formålet.
Disse dagene er vi sammen med en av våre andre barnehager.
Barn og personalet er sammen i garderoben, i dusjen og i bassenget. Her er det mye morro og læring i både vann og i garderoben.
Detr er gøy å se hvor mye barna utvikler trygghet og ferdigheter fra starten på høsten og frem til våren.
Sagnet om Heddal stavkirke
På høsten møtes vi en dag for å høre "sagnet om Heddal Stavkyrkje" i Heddal. Litt lokal kultur gjennom historiefortelling og omvisning. Vi leker og spiser og hygger oss sammen.
Elgjakt
Hver høst får hver barnehage i oppgave å lage en elg, og denne tar vi med oss i bussen og kjører med elg og geværer til en skog. Her lærer vi litt om den norske kulturen i forhold til jakt og hvilke dyr det er lov å jakte på og hvilke dyr som er fredet. Vi snakker om hva vi gjør om vi finner skadene dyr og hvorfor jakter noen egentlig?
Barna leker i skogen i flere timer, har det veldig morsomt og vi griller pølser på bål.
Deretter bærer det inn igjen i bussen og tilbake i barnehagen.
Skidag
I februar-mars arrangerer vi skidag, som vi kaller VM, OL eller bare skidag. Vi har nummerdrakter og får god kroppslig erfaring gjennom dagen. Vi griller pølser og har samling med ski på beina. Etter at alle har vært gjennom ulike aktiviteter, har vi premieutdelig til slutt. Det hører jo med i alle mesterskap:)
Skøytedager
Barna får erfaring med skøyter noen ganger i løpet vinteren, når det er is å gå på. Det kan variere på hvor vi reiser, og mange av barna står på skøyter for første gang. Da får de holde seg i en bruskasse til de føler seg stødig nok til å slippe taket.
Eventyrfabrikken og togtur
På våren tar vi toget til Skien for å besøke eventyrfabrikken. Nå nærmer det seg slutten på barnehagetiden og det er gøy å finne på noe helt annet, morsomt og minneverdig. Vi er mange barn og mange ansatte som leker, leker og leker hele dagen. Det hoppes, sprettes, sklis, sykles, balanseres, turnes og vi ler mye. Her er det utfordringer for ulike barn og mye å velge i. Det er ekstra gøy når barna får med seg de ansatte i de skumleste skliene og de hyler. Da glitrer det i øynene deres. Vi koser oss med lunsj og fortsetter leken før vi igjen tar toget hjem igjen. Da er det fornøyde og slitne barn som sovner i setene.
Overnattingstur
Den siste opplevelsen utenom det ordinære er vår årlige OVERNATTINGSTUR. Da drar vi alle barn og voksne til et sted vi overnatter med soveposer og egne sekker fylt med klær, toalettsaker og litt snop. Vi drar på oppdagelsesferd på kvelden og bader på dagen. Barna knytter ennå sterkere bånd og mange sover borte fra sine foreldre for første gang. Erfaringen vår er at det alltid går bra, barna er så opptatt med venner og nye opplevelser at de "glemmer de hjemme" for en stund og lever i øyeblikket. Vi har det utrolig fint, gøy og givende på denne turen og de ansatte har lang erfaring med å arrangere denne turen, de er trygge for barna og er forberedt på det meste. Barna opplever masse lek og aktiviteter i to dager.
Verdensarv
I juli 2015 ble Notodden-Rjukan en del av UNESCO`s verdensarv. Vi er en av mange steder rundt omkring i Norge som det er verdt å ta vare på. Det er viktig at barna lærer om sin egen arv. Barna er med på et dramaforløp som heter fra bondekultur til lysbue.
Vi jobber oss igjennom starten av Notodden med bonden og bondekultur, går over til Rallarer og til slutt Birkeland & Eyde og det de forsket på og fant ut av.
Barna er med på historien og er små skuespillere i sin egen verdensarvhistorie. Vi møtes gjennom hele året. Høsten 2018 søkte og fikk Kattekleiv barnehager tilskudd av Merkevaren UNESCO og Telemark Fylkeskommune, så styrer utvikler og utvider prosjektet. Frem til nå har det vært Bjørnehula som har hatt treffpunkter med verdensarv som innhold.
F.o.m barnehageåret 2018/2019 vil 3-4 åringene også bli tatt med inn i den spennende historien til byen vår Notodden. Alle barnehagene har fått hver sin verdensarvkasse som vi kan ta i bruk i barnehagen gjennomt av året for alle aldre. (jf. R.17- Nærmiljø og samfunn).
Overgang til skole
Vi jobber for at overgangen til skolehverdagen skal bli så trygg og god som mulig. Samarbeidet med skolene er viktig, foreldrenes medvirkning og at vi jobber både på gruppenivå og individuelt. Det er mye vi ønsker at barna skal ha med seg i sekken sin når de forlater barnehagen for godt.
Skoleforberedende aktiviteter og arbeidsmetoder har stort fokus gjennomåret og er et viktig ledd i forhold til overgang og sammenheng barnehage – skole.
Vi har allikevel mest fokus på å øke selvstendighet, styrke selvbildet, la barna få oppleve mestring, gi de passende utfordringer, jobbe med trivsel, tro på egne evner og sosial kompetanse.
I tillegg er språkstimulering en av barnehagens viktigste oppgaver. Både for barn med norsk morsmål og ikke minst for barn som er flerspråklige. Vi bruker bl. a. språksprell, språkglede, snakkepakka, språkkista og nyere språkpakker. Det er ulike metodiske leker og opplegg, men den største språkstimuleringen får barn gjennom samspill med andre barn og gode støttende voksenmodeller.