Helgenotra 0-3 år

Helgenotra 1-3 år Navnet kommer fra sagnet om Helga som ble bergtatt og plassert inn i berget under Tåråfjell. Overgangen fra hjemmeliv til barnehage er stor for hele familien og vi som jobber på Helgenotra er opptatt av å bygge trygge og gode relasjoner med hele familien – vi skal gå inn og være omsorgspersonene. Vi skal gi trøst, hvile og omsorg – dette kaller vi ofte at barnet blir ‘ladet’, og vi samarbeider derfor tett med foreldre for å hjelpe barnet å finne en trygg base i barnehagen. Sammen skal vi legge til rette for en best mulig overgang mellom barnehagen og hjemmet.


De yngste barna opplever verden gjennom smak, lukt og ved å ta og føle på ting. Alt er nytt og spennende for de som er små. De er fysisk aktive og bruker kroppen sin til å utfordre seg selv. Her er det viktig at vi voksne kan gi et utfordrende, men trygt miljø. Ungene trenger gode forbilder bl.a. med tanke på språk og vi voksne skal være bevisste på vårt ansvar for å sette navn på alt vi ser og alt vi gjør.
Rim, regler og sanger hjelper barna å finne rytmen i språket og opplevelser ute og inne gir dem språklige erfaringer. Barnet skal ”bades i språk” – noe hele barnegruppa hjelper oss med, men som vi voksne må ta ekstra ansvar for!
Små barn går fra å leke ‘innover’, altså med seg selv, til å løfte blikket og oppdage andre barn og ønske om å leke sammen. Vi skal ha fokus på å hjelpe barna til å utvikle god sosial kompetanse slik at de kan kommunisere og samhandle godt med andre. Denne kompetansen er sentral for at enkeltbarnet skal lykkes og trives, og for at de skal bli verdsatt som venn og likeverdig deltaker i samspill med andre.


Når det gjelder de små og turdag, tenker vi at vi har en dag som er annerledes enn andre dager. Tur for disse er noe helt annet enn tur for de store. Det å gå på tur kan være å spise nista på et annet rom, ute på verandaen eller på ”lang” tur bort til båten eller velforeninga sin lekeplass.
Fokuset er å bli trygg i ulike situasjoner, øve seg på å passe på sekken sin, dele med hverandre og etter hvert utvide horisonten litt utenfor de trygge rammene og rutinene.

 

Å bli kjent med seg selv og hverandre preger hverdagen, de bruker sansene på å utforske alt fra materialer til ulike årstider. Samspillet med de voksne og kvaliteten på omsorgen er avgjørende for barnas utvikling og læring.  Hverdagen er rutinepreget og deler av dagen går med til soving, stell og måltider – hverdagsaktiviteter vi skal bruke bevisst med tanke på læring av kunnskap, holdninger og ferdigheter. 
Å lære verden å kjenne og ikke minst ”hvem er jeg” og ”hva kan jeg” er sentralt  i arbeidet  - og vi skal legge vekt på mestring av hverdagsaktiviteter  i tillegg til å gi nye opplevelser  ute i ”verden”.